dissabte, 19 de març del 2016

La guerra del whiskey (i l'Schnapps)

La legislació internacional estableix que les aigües territorials d'un país s'estenen fins a 12 milles nàutiques (uns 22 Km.) de la costa de cada país. En el cas dels estrets, com és el cas de l'Estret de Gibraltar, com que les costes d'un i altre país són tan a prop, el límit de les aigües territorials s'estableix en el punt mig entre ambdues costes. Però, de qui seria una illa situada just en aquest punt mig?


A l'Estret de Nares, al nord de Groenlàndia, la línia que separa les aigües territorials del Canadà i Dinamarca (de moment, Groenlàndia encara és territori danès) està a unes 10 milles d'ambdós costats. I just en aquest punt mig hi ha l'Illa Hans, un tros de roca que tot just fa una mica més d'1 Km. de punta a punta. Com podeu veure a la foto, i com és tradició en aquest blog, és tracta d'un lloc molt concorregut. Les poblacions més properes són la base Alert de les Forces Canadenques (el lloc habitat situat més al nord del planeta), i els pobles de Siorapaluk i Qaanaaq a Groenlàndia, i tots ells situats a més de 200 Km.


Als anys 30, la Lliga de les Nacions (predecessora de les Nacions Unides) va establir que l'Illa Hans pertanyia als danesos. Però els canadencs al·leguen que, en desaparèixer aquesta institució, la decisió queda invalidada i, de moment, les Nacions Unides no s'hi han mullat.

Durant els anys 70, ambdós governs van pactar una llista de 127 punts geogràfics que delimitaven la frontera marítima entre els dos països a l'estret de Nares. Però entre els punts 122 i 123 van decidir no dibuixar-hi cap línia i, per tant, no delimitar la frontera: era l'Illa Hans.


Però no us penseu que la cosa es queda aquí. La tensió entre ambdós països és molt forta i, fins i tot podríem parlar d'un dels punts calents de la geopolítica mundial: en una mostra de violència descontrolada, cada any es repeteix un enfrontament entre les forces armades canadenques i les daneses.

Cada mes d'agost, l'exèrcit canadenc du a terme unes maniobres militars a la zona de l'Illa Ellesmere. Quan passen prop de l'Illa Hans, hi desembarquen uns quants soldats, retiren la bandera danesa, hissen la canadenca i, al costat del màstil hi deixen una ampolla de whiskey canadenc amb el missatge: "Benvinguts al Canadà". L'exèrcit danès no es queda enrere en l'ús desproporcionat de la força i, cada primavera, envien un destacament a l'Illa Hans que s'encarrega de despenjar la bandera del Canadà, col·loquen la danesa, es beuen el whiskey i dipositen una ampolla de Schnapps amb un cartell que diu: "Sou en territori de Dinamarca".

La màxima tensió, però, s'esdevé quan vaixells de les armades danesa i canadenca es creuen per la zona: per atemorir l'enemic, cada vaixell .... hissa una bandera del seu país!


És clar que la coneguda com a "Guerra del Whiskey" es limita a l'intercanvi d'ampolles de licor perquè l'objecte en disputa, l'Illa Hans, només és roca; roca nua, inhòspita i gèlida. Durant els anys 80, però, l'empresa canadenca Dome Petroleum va estar fent recerca a l'illa. No hi van trobar, però, ni petroli ni hidrocarburs. Queda clar, doncs, que la pobra Illa Hans no té cap mena de valor; bé, sí, el d'una ampolla de whiskey i una de schnapps a l'any.

Però les disputes sobre l'Illa Hans no es limiten al Canadà i Dinamarca. Des de fa uns anys, a internet hi ha aparegut un misteriós "Front d'Alliberament de Hans Island". El moviment independentista està liderat per dos homes misteriosos, en... Hans i en Hans.



El darrer acte reivindicatiu del Front d'Alliberament de Hans Island ha estat proposar que, davant l'expansionisme de Rúsia a l'Àrtic, el Pare Noel es traslladi a viure a Hans Island. "Així evitarem" diuen en Hans i en Hans, "que el pobre Santa Claus es vegi forçat pels russos a únicament regalar vodka, peces de recanvi de cotxes LADA i números antics del diari PRAVDA!"



1 comentari:

  1. I si enviessim a viure alla a la nostre "Legion" i anessin desfilant illa amunt i illa avall????
    Nomes em sabria greu per la pobre cabra ...!!!!!!

    ResponElimina