dimecres, 22 d’octubre del 2014
Més al nord ja no hi ha res
Si algú tenia la vana esperança de trobar aquestes bloc ple de paradisos tropicals, ja es pot anar oblidant de trobar gaires platges amb cocoters, tot i que alguna caurà. Jo no us vull enganyar, a Grise Fjord es podria dir que hi refresca una mica, especialment de nit.
L'any 1953, el govern canadenc va dur a terme un pla per poblar l'Àrtic canadenc davant l'amenaça que suposaven les pretensions soviètiques a l'Àrtic. Així doncs va decidir fundar diversos pobles i va "obligar amistosament" unes desenes d'Inuits per tal que s'hi assentessin. Així es van crear dos pobles: Resolute a l'Illa de Cornwallis, i Grise Fjord a l'illa Ellesmere.
Més al nord, ja no hi ha res més. Bé, si, hi ha una estació meteorològica anomenada Eureka, i encara més al nord hi ha CFS Alert (Canadian Forces Station Alert) una base militar canadenca que es mereix un post per si sola.
Bé, doncs ens situem a només 1500km del Pol Nord. El nom de Grise Fjord (Fiord dels porcs) el va posar l'explorador noruec Otto Sverdrup ja que deia que els crits que feien les morses, molt abundants a la zona, s'assemblava al dels porcs. Els Inuit anomenen al seu poble Aujuittuq que, escrit en Inuit seria ᐊᐅᔪᐃᑦᑐᖅ.
Les poques famílies que el govern canadenc va engatussar els anys 50 per venir a viure en aquest paratge es van trobar, en arribar, que els edificis que els havien promès no estaven construïts. A més, la promesa que els havien fet de tornar a casa al cap d'un any va quedar en un no res; la presència d'habitants a Grise Fjord s'havia tornat més important que mai (o com a mínim, això creien als despatxos d'Ottawa) i s'havia decidit que l'assentament fos permanent. Per sort els nous pobladors de l'illa d'Ellesmere (una illa quasi tan gran com la Gran Bretanya i en la que la gent de Grise Fjord en són els únics pobladors) van ser capaços d'aprendre els costums migratoris de les balenes. La caça dels cetacis es va acabar convertint en la seva salvació.
40 anys després, el 1993, una comissió parlamentària va considerar que l'anomenada High Artic Relocation havia estat en realitat un desplaçament forçós de ciutadans canadencs; el govern va demanar disculpes formalment i va indemnitzar aquelles primeres famílies i els seus descendents amb 10 milions de Dòlars Canadencs.
Actualment, a Grise Fjord hi viuen unes 130 persones. Fa uns anys, la població va arribar a ser d'uns 200 habitants, però l'aïllament i la falta d'oportunitats al poble han fet que la població baixés considerablement. Però aquesta tendència comença a canviar: l'industria de l'eco-turisme ha arribat a Grise Fjord i, amb ella, les oportunitats laborals per als joves de Grise Fjord.
Curiosament, apart de tenir el rècord com a el poble més al nord de tot Amèrica, Grise Fjord també ostenta un altre rècord: és la població amb menys criminalitat de tot el Canadà. Si tenim en compte que el Canadà ja és de per si un país força segur, es podria dir que Grise Fjord és un dels destins més segurs del món!
Aquest destí és fàcilment accessible tot i que es necessita força temps: Primer us cal agafar un vol fins a Iqaluit (via Montreal) que, amb el transfer, acaba suposant unes 30 hores. L'aeroport d'Iqaluit és el més gran de Nunavut, la regió Canadenca on es troba Grise Fjord. Des d'aquí s'enlairen els vols d'Air Nunavut. El vol us deixarà a Resolute Bay després de 5 hores de vol sobre la tundra canadenca on, si teniu sort, podreu enllaçar directament (sinó caldrà que feu nit a Resolute Bay, que val la pena) amb el vol de Kenn Borek Air per plantar-vos, en 1:30 hores, al petit aeroport de Grise Fjord.
Què són 40 hores de vols i aeroports si l'objectiu és poder arribar a aquest paradís de gel i tundra! Això si, aquells a qui els faci por volar, els recomano que es prenguin un Tranquimazin (o en el seu defecte 4 whiskys a "palo seco") abans de sortir d'Iqaluit. Tant el vol fins a Resolute Bay com el que ens porta fins a Grise Fjord son amb bimotors que transporten majoritàriament càrrega. Ah, i l'aproximació a la petita pista sense asfaltar de Grise Fjord és, segons els experts, una de les més complexes de tot Nord-Amèrica. En aquest vídeo podeu veure què significa aterrar a Grise Fjord durant la tardor (encara hi ha llum solar!). Si algú és capaç de diferenciar la pista d'aterratge 10 segons abans que l'avió toqui terra, té premi!
Un cop a Grise Fjord, hi ha un hotel, una botiga on, a part de tot l'imprescindible per sobreviure a l'àrtic, podreu comprar artesania inuit i centre mèdic. Si voleu anar a l'aventura directament, podeu allotjar-vos en algun campament dels que organitzen aquí tant per veure la fauna de la zona (balenes, narvals, foques i morses, i ossos polars) com per si aneu de caça.
Si hi viatgeu a l'estiu podeu estar tranquils: en alguns moments del dia (que de maig a primers d'agost dura 24 hores) podreu arribar als 5º positius! Si us decidiu a viatjar-hi a l'hivern (sense sol de novembre a febrer) poseu-vos la rebequeta perquè les temperatures de -50º són freqüents!
Etiquetes de comentaris:
Àrtic,
Canadà,
Grise Fiord,
Grise Fjord,
Inuit,
ós polar
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada